Najčešća pitanja

 

Što je DNS, nepoznata mi je ta skraćenica?

DNS je skraćenica za dinamičku neuromuskularnu stabilizaciju, metodu Praške škole rehabilitacije.
Cilj DNS-a je edukacija o pravilnom držanju i kretanju koji dovode do zdravlja.
DNS uči mozak održati kontrolu i stabilnost pokreta, što klijentu daje dugotrajne rezultate i mogućnost da sam upotrijebi naučeno za održavanje zdravlja svog tijela.

U republici Češkoj primjenjuje se jedna od najboljih rehabilitacija u svijetu, a DNS metoda rehabilitacije postaje sve popularnija i u Hrvatskoj dok se u ostatku svijeta već duže vrijeme koristi.

DNS terapeuti mogu biti liječnici, fizikalni teraputi, i kineziterapeuti koji završe trogodišnju edukaciju Češke Praške škole i polože završni ispit. Trenutno u Hrvatskoj radi mali broj terapeuta sa završenom zadnjom razinom praške škole. Jedan od njih je Marko Šola mag.cin, osnivač Somato centra.                                                                                            http://www.rehabps.cz/rehab/certified_practitioners.php?zeme_var=Croatia#slide

Može li rehabilitacija koju vi radite pomoći u mom slučaju? Koja je razlika od klasične rehabilitacije?

Nakon prvog pregleda terapeut će Vam reći može li vam pomoći metodom rehabilitacije koju radi. U našem centru terapeut tretira cijelo tijelo, a ne jedan segment i brzo pronalazi uzrok problema.
Tretmane koje radimo pomažu kod kroničnih i akutnih bolova i stanja. Već nakon prvog tretmana osjetit ćete poboljšanje.

U slučaju da je potrebno napraviti dodatne pretrage uputit ćemo vas koje, a ako vam ne možemo pomoći uputit ćemo vas stručnjaku koji može.

Trebam li ponijeti svoje medicinske dokumente i mogu li doći bez njih?

Medicinski dokumenti i dijagnoza liječnika su uvijek dobrodošli. Možete donijeti i starije dijagnoze. Uputit ćemo Vas ako je potrebno napravit dodatne pretrage.

Vaši medicinski dokumenti su čuvana tajna, donosite ih samo na uvid, mi ih ne zadržavamo i ne kopiramo, terapeut će prema njima samo napraviti zabilješke.

Koliko traje tretman i koliko je potrebno tretmana i kada mogu očekivati poboljšanje?

Ovisno o stanju i težini problema s kojim dolazite zajedno s terapeutom će se odrediti terapija koju trebate. Uobičajeno je da jedan tretman traje od 45 do 60 minuta.

Poboljšanje se osjeća već nakon prvog tretmana i obično je klijentima potrebno 3-6 tretmana, a u težim slučajevima  potrebno je više. Svaki klijent će dobiti upute i vježbe nakon tretmana kako bi održavao svoje tijelo zdravim.

Kakva odjeća mi treba za tretman?

Najbolja bi bila lagana ili sportska odjeća, a ako se radi manualna tehnika potrebno je skinuti majicu bilo dobro doći u uskoj potkošulji ili sportskom grudnjaku.

Mogu li odmah nakon pregleda ostati na tretmanu?

Moguće je, ako postoji slobodan termin. Ako je termin zauzet, a vaš problem zahtjeva hitan tretman primit ćemo vas isti dan u drugom terminu.

Idem u toplice i kod kiropraktičara, smijem li i kod vas na tretman ?

Naravno, to je dobra kombinacija, jer se sve navedene terapije odlično nadopunjuju.

Što ako mi Vaša rehabilitacija ne pomogne?

U rijetkim slučajevima metoda rehabilitacije koju radimo ne pomaže. U tom slučaju preporučit ćemo vam daljnje preglede i stručnjaka koji Vam može pomoći.

Za koju dob su namjenjeni Vaši tretmani i vježbe?

Tretmani i vježbe namijenjeni su svim dobnim skupinama, od dojenčadi do starije dob.

Idete li u kućne posjete?

U iznimnim slučajevima kada klijent zbog bolova ne može do centra, odlazimo do klijenta. A po potrebi i van radnog vremena ili neradnim danima.

Ne odgovara mi Vaše radno vrijeme, je li moguće dogovoriti termin van radnog vremena?

Naravno, radimo termine po dogovoru i van radnog vremena.